Een paar praktische tips om fietsendieven ver te houden

Geplaatst door

Ga je graag met het openbaar vervoer? Dan zal je wel eens in de buurt van de treinstations in Nederland komen. Daar kom je niet zomaar, vaak heb je hiervoor een fiets nodig. Diefstal op treinstations komt veel voor. Nederland is een echt fietsland waardoor fietsen in overvloed zijn. Op stations staan heel veel fietsen gewoon niet op slot en worden meegenomen door de eerste persoon die een snelle manier van transport nodig is. Sommigen plekken zijn voorzien van beveiligingscamera’s maar lang niet overal is dit het geval. Daarom is het belangrijk dat wanneer je je fiets achterlaat op het station, dat je dit op een veilige en verantwoorde manier doet. In dit artikel meer over fietsendieven.

Een goede truc tegen diefstal

Een fiets zeker je het beste zodra je meerdere sloten hebt. Dit is waar de meeste mensen de simpelste fout maken. Willekeurige fietsenjatters gaan wel enige moeite doen voor alleen één slot, het standaard ringslot die op veel fietsen zijn bijvoorbeeld. Maar voor twee aparte sloten doen meeste dieven geen moeite. Tegen de tijd dat één slot is gekraakt, dan heeft een omstander al door wat de persoon aan het doen is. De aard van fietsendieven is dat ze snel een fiets moeten hebben omdat ze haast hebben. Door twee sloten te gebruiken om je fiets vast te zetten voorkom je diefstal. Als je geen standaard slot op je fiets hebt, dan baat je er bij om een hangslot om je zadel te wikkelen die je vervolgens overal mee naartoe neemt. Steek hem door één van de wielen heen want er zijn mensen die onderdelen van de fiets losmaken en deze doorverkopen voor kleingeld.

Gebruik het gezonde verstand

Daarbij aanvullend moet je rekening houden met het feit dat je een hangslot goed moet opstellen. Je zal er heel suf uitzien als je alleen die paal aan zichzelf vastzet met je hangslot terwijl je juist de fiets eraan vast wilde zetten. Ook moet je vermijden dat je de fiets zekert aan een te dunne boom of paal. Een beetje duwen en trekken en deze schiet los waardoor je fiets alsnog weg is. Verder moet je kijken of je de fiets in de ondergrondse fietsenstalling kan plaatsen. Je moet een beetje in de schoenen stappen van een fietsendief en nadenken over wat je irritant zou vinden als jij een fiets zou willen stelen. In een druk fietsenrek zal het stuur gewikkeld zitten in de sturen van de fietsen ernaast en anderen gaan deze minder snel proberen te stelen. Alleen om die fiets al uit het rek te trekken is een taak op zich en trekt de aandacht.