Waarom moet je een autoverzekering hebben

Geplaatst door

Waarom moet je een autoverzekering hebben? Dit is wettelijk verplicht conform de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM). Het hele principe van een verzekering is dat je elke maand een bedrag overmaakt naar een maatschappij die het vervolgens vasthoudt tot het moment dat je in een verkeersongeval komt wat jou schuld is. In het geval het jouw schuld is dan moet je vaak schadevergoeding betalen aan de andere partij en dankzij een verzekering heb je geld opzijgelegd en heb je deze buffer paraat. In dit artikel wat meer over dit principe.

Een autoverzekering kort uitgelegd

Het is dus niet alleen verplicht om een autoverzekering te hebben maar ook gewoon financieel verantwoord qua draagvlak, zeker omdat sommige schadeclaims enorm in de papieren oplopen. Zolang je het kentekenbewijs hebt van de auto, dan ben je wettelijk verplicht om de auto te laten verzekeren op jouw naam. Daarbij mag ook gezegd worden dat zelfs als je het kentekenbewijs hebt en je nooit in de auto rijdt, dat je nog steeds je premie moet betalen aan de autoverzekeringsmaatschappij. Pas zodra de auto niet meer op jouw naam staat en je dus geen kentekenbewijs meer hebt, dan hoef je niet meer de auto te verzekeren. Zodra de auto een andere eigenaar krijgt en je het kentekenbewijs dus verliest, valt deze plicht voor de nieuwe eigenaar van de auto.

Welke soorten autoverzekeringen bestaan er

Er zijn drie algemene soorten autoverzekeringen met verschillende dekkingen namelijk de standaard WA verzekering, de uitgebreidere beperkt casco verzekering en de allrisk autoverzekering. De standaard WA verzekering is het voordeligst en verzekert je auto tegen schade die jouw auto aanricht aan derden. Deze variant is vanzelfsprekend en komt het meeste voor, ook onder occasions. De beperkt casco verzekering, ook wel de WA+ genoemd, beschermd ook tegen bijvoorbeeld ruitschade en diefstal en inbraak, iets prijziger. De allrisk autoverzekering is meer op zijn plek voor splinternieuwe auto’s die nog glimmen. Een allrisk verzekering beschermd je auto zelfs als jijzelf schade aanricht. Let op: de allrisk beschermt niet tegen alle risico’s. Denk aan rijden onder invloed, slijtage, roekeloos rijgedrag, et cetera.

Rijd schadevrij

Als je doorlopend schadevrij rijdt, dan ben je actief bezig om je premie te verminderen. Zo heet dat wanneer je een jaar lang geen schade claimt, een schadevrij jaar. Dit is een metriek die verzekeringsmaatschappijen gebruiken om korting op je premie te bepalen. Schadevrije jaren kan je opbouwen en naar mate de tijd vordert zal je premie erg laag zijn. Dit fenomeen wordt bijgehouden in de bonus-malusladder. Als je bij een ongeval de schade niet zelf veroorzaakt hebt, dan blijft je premie op z’n plek. Het opbouwen van schadevrije jaren geldt niet voor bromfietsen, scooters en snorfietsen.