Wat doe je tegen een zenuwslopende vlucht

Geplaatst door

Ga je voor het eerst met het vliegtuig op reis? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De vliegvelden in Nederland zijn allemaal niet iets anders waardoor de beleving en eventuele stressniveaus anders zijn. Tijdens de rit naar het vliegveld kan ook het één en ander misgaan. Door een goede, gerichte voorbereiding kan je ervoor zorgen dat de reis zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Lees dit artikel en je komt heelhuids en enthousiast aan op je bestemming.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Allereerst moet je een lijst maken met alle spullen die je nodig bent. Deze lijst kan je uitschrijven of gewoon in je hoofd houden, zolang je maar voor jezelf op een rijtje hebt wat je meeneemt. Denk hierbij aan verboden artikelen die niet mee het vliegveld in mogen. Kijk op de website van jouw luchtvaartmaatschappij. Raadpleeg ook de website van de luchthaven om op de hoogte te blijven wat de meest recente gezondheidsmaatregelen zijn. Dusdanig weet je waar je op gecontroleerd wordt en kan gepaste tijdsmarges inplannen, inclusief potentiële vertragingen door verkeersopstoppingen. Voordat je inpakt hoor zet je je tas op zijn kop zodat je met een lege tas kan inpakken. Een lege tas is het beste zodat je geen onverwachte spullen in je tas hebt die later in de reis voor problemen kunnen zorgen. Ruimtelijke indeling is essentieel om optimaal gebruik te maken van de beschikbare liters. Je tas plompverloren volproppen is onhandig. Vervolgens pak je je auto net zo in, op een manier dat alles goed past en je de auto veilig en ongestoord kan besturen. Parkeren op het vliegveld is over het algemeen prijzig. Daarom is het te overwegen om de auto elders, onbetaald te parkeren mits je goed te been bent en de tussenrit naar het vliegveld kan halen. Eenmaal in het vliegveld zoek je een scherm waar de informatie op staat over jouw vlucht en de behorende vertrekhal. Vervolgens ga je door de veiligheidscontrole. Volg de instructies van het personeel. Dit personeel wil net als jij zorgen voor een goede doorstroom van mensen door de controles. Denk aan vloeistoffen, deze moeten apart in zakjes. Na de controles ga je naar de gate en hierbij let je op de afstanden. Soms moet je best ver lopen voordat je de gate bereikt.

Tussen beveiliging en vliegtuig

Bij het instappen moet je je instapkaart bij de hand houden, het paspoort wordt ook soms naar gevraagd maar over het algemeen is deze al gecontroleerd voordat je toegang krijgt tot de gate. Zoek je plaats en wees geduldig, overleg waar nodig met die naast je zitten en geef het aan als je gauw misselijk wordt in voertuigen. Hopelijk heb je een boek meegenomen. Lange vluchten zijn normaal en daarom heb je veel tijd om te doden. Vermaak je wat, neem wat eten, desnoods van de stewardessen en natuurlijk, let op tijdens de instructies. Uiteraard kan je in gesprek gaan met je naasten maar houd anderen in gedachten, zeker als het ’s nachts is. Bij aankomst ga je naar de bagageband om je spulletjes op te halen en vertrouw op een taxi of een ander vervoer waar je niet zelf hoeft te rijden. Het hele vliegproces vergt op zich wel wat energie aangezien niet iedereen het elke dag doet.